Guvernul României ar fi obligat producătorii de energie să vândă curent electric către R. Moldova la un preț de 3 ori mai mic. Jurnalist: Asta ca să rămână în funcție ministrul Spînu

Guvernul României ar fi obligat producătorii de energie să vândă curent electric Republicii Moldova la un preț de trei ori mai mic decât prețul de la bursa din București (1400 lei/MW). Dezvăluirea a fost făcută de cunoscutul ziarist și jurnalist din România, George Damian, într-o postare pe rețelele de socializare.
Potrivit lui, electricitatea din România ar urma să fie vândută de vineri Republicii Moldova la prețul de 450 lei/ MW, în condițiile în care consumatorii casnici din România ar plăti între 680 și 800 lei/ MW.

„Asta după ce două zile de atacuri cu rachete ruse au pus pe butuci sistemul de producție și transport a electricității din Ucraina, producția de aici a fost redusă cu 25-30% iar Kievul a suspendat exporturile de electricitate. Republica Moldova importa din Ucraina cam 30% din necesarul de electricitate la următoarele prețuri: 77 dolari/ MW de la Energoatom și 100 dolari/ MW de la Ukrhydroenergo.”, a scris jurnalistul român.
Totodată, acesta se arată că toate cele menționate au fost realizate pentru ca să rămână în funcție actualul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cel care, potrivit lui Damian, ar fi șuntat două firme românești la licitațiile din Republica Moldova.
„Consumatorii casnici din Republica Moldova plătesc cam 2.500 lei moldovenești/ MW, cam 656 lei românești/ MW.”, a conchis George Damian.
Amintim că, Republica Moldova va putea procura energie electrică din România la un preț de 450 roni/MWh, echivalentul a circa 90 euro/MWh. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care Moldova nu-l mai putea primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie, a menționat ieri ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, într-o postare pe o rețea de socializare.
Potrivit vicepremierului, acest lucru a fost posibil datorită modificărilor în legislație făcute miercuri, 12 octombrie, de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”.
Începând de marți, 11 octombrie, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Măsurile vin în contextul în care o parte dintre rachetele rusești au lovit infrastructura energetică din Ucraina și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata