Harghel, despre trollii și boții politici: „PAS are acum cea mai mai fermă de trolli, dar la aceste instrumente au apelat toți”

Fostul exponent al Partidului Democrat din Moldova, Ion Harghel, a explicat în cadrul emisiunii Morari.live difuzată în fiecare zi de joi la postul de televiziune N4, care este diferența între trollii și boții folosiți de partidele politice. La fel, Harghel a răspuns și la zvonurile precum că personal ar fi condus ferma de trolli ai lui Vlad Plahotniuc. Bloggerul a trecut în revistă și evenimentele din 7 aprilie 2009, când s-a folosit pentru prima dată ca și instrument, online-ul, doar că e greșit să spunem că acel eveniment poate fi numit „Revoluția Twitter” deoarece moldovenii stăteau pe odnoklassniki.

Conform lui Harghel, fenomenul de trolling politic a început de pe vremea lui Vlad Filat, PLDM fiind primul partid care avea la activ o fermă de trolli. Propriu zis, primii trolli au apărut comentând pe site-ul Unimedia.md, controlat pe atunci de Filat.

”Trollii au început să fie folosiți de către Vlad Filat, de PLDM. Când vorbim astăzi despre trolling, acest fenomen a început de la site-ul Unimedia. Și s-a început un adevărat război împotriva trollilor, cu toate că în principiu, noi toți uneori suntem trolli. Chiar și politicienii sunt trolli, când se iau peste picior unul pe altul Există trolli, adică personaje fictive în spatele cărora stau oameni vii, dar există și boți, adică programe, roboți, care sunt programați să pună comentarii, like-uri, chiar și atacuri asupra unor pagini și profile de facebook și tot așa mai departe.”, a menționat Ion Harghel

Ce ține de ferma trollilor de pe timpul lui Vladimir Plahotniuc, Ion Harghel a comunicat că în pofida acuzațiilor aduse, acesta nu ar fi condus nicio fermă, iar comentariile de laudă în adresa liderului, dar și de critică în adresa oponenților, erau plasate de persoanele reale, membri de partid, care vorbeau din numele propriu, or este logic să fie susținut un lider politic de către colegii săi de partid.

„Au fost foarte multe legende că PDM avea trolli și eu am condus ditamai ferma de trolli și mă comparau cu vestita fermă de trolli din Rusia care a fost descoperită în 2017, era o clădire întreagă. Ideea e că PDM avea o problemă, dacă piața media domnul Plahotniuc o acoperea, pe online oamenii nu îl iubeau. Eu fiind membru de partid mereu comentam din numele meu personal și țineam apărarea partidului. Eu scriam și pe vox.publika și alte platforme, asta nu înseamnă că eu eram troll. Adică ceea ce face acum PAS se numește activism politic, partinic, dar iată Ion Harghel era troll. PDM a apelat la o firmă din România, condusă de Lucian Despoiu, ca să-și rezolve problemele pe online, să apeleze la boți. Eu spuneam că nu e normal și la toate ședințele cu tineretul insistam ca tinerii să fie activi, să comenteze. La fel îndemnam și colegii să facă același lucru. Doar că unii lucrau în diverse instituții de stat și nu trebuiau să facă politică, așa că puneau comentarii de pe profile false.”, a declarat bloggerul.

Bloggerul a precizat totuși că PDM, pentru a se impune și pe online, a apelat la serviciile lui Lucian Despoiu, un expert român în domeniu, la serviciile căruia au apelat și cei din PAS.

”Despoiu a fost angajat de PAS în campania electorală, chiar Igor Grosu a recunosc acest lucru. Eu apropo am făcut emisiune că și PSRM și PAS au avut trolli. Chiar dacă despre trollii PSRM mulți au făcut emisiuni, despre cei din PAS nu s-a grăbit nimeni să facă, să demonstreze că ei există. Uitați-vă la profilul Maiei Sandu, acolo sunt mii de profile false, de boți… La boți a apelat și Platforma DA, mai ales când Andrei Năstase era prezent mereu la Jurnal TV. Vorbeam atunci despre un troll din Platforma DA, Andrei Petru, care a furat pozele unui artist din România, dar despre care nu au vrut să vorbească alții.” a subliniat Ion Harghel.

Pe lângă partidele enumerate mai sus, Harghel a spus că la trolli a apelat și Gheorghe Cavcaliuc cu partidul PACE, dar și Veaceslav Platon, care a fost deconspirat chiar de către SIS.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata