Hotărârea privind prelungirea stării de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova a fost publicată astăzi, 1 august, în Monitorul Oficial.

Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 3 august.

Decizia a fost motivată de riscurile și amenințările generate de războiul Federației Ruse în Ucraina. „E tare aproape de frontieră războiul, vedem ce se întâmplă în Zaporojie și acolo riscăm să avem situație excepțională, ce ar putea genera migrație, inclusiv prin Republica Moldova. Dar să fim atenți și asupra războiului hibrid pe care Rusia îl are în raport cu Moldova.

În toată perioada de când a fost instituită starea de urgență, Guvernul a acționat responsabil. A utilizat acest instrument exclusiv pentru a rezolva problemele cetățenilor, pentru a rezolva problemele legate de migrație și nu a abuzat de acesta.

Necesitatea prelungirii stării de urgență vine tocmai din faptul că războiul încă persistă. Războiul încă este aproape de noi și Executivul are necesitate să intervină prompt atunci când securitatea națională este pusă în pericol, sau atunci când trebuie să asigurăm continuitatea serviciilor de infrastructură, serviciilor de energie electrică și gaze”, a estimat premierul Dorin Recean.

Astfel, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării, transmite moldpres.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata