Fostul președinte Igor Dodon continuă să insiste pe ideea existenței „limbii moldovenești”. Totul se întâmplă după decizia din 11 martie a Curții Constituționale, care a recunoscut ca fiind legală înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în întreaga legislație a țării noastre. Declarațiile au fost făcute la Parlament de fostul șef de stat, în cadrul unor dezbateri pe platforma parlamentară, una la care au participat mai mulți reprezentanți ai opoziției.
(Igor Dodon, liderul PSRM)
„Eu și colegii mei considerăm legea adoptată în acest sens de către Parlament și verdictul de ieri al Curții Constituționale drept neconstituționale în Republica Moldova. Noi susținem poziția celor 65-70% dintre cetățenii Republicii Moldova care se consideră moldoveni și denumesc limba lor drept limba moldovenească”.
Pe 11 martie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă contestația deputaților BCS Vladimir Vorornin, Zinaida Greceanîi și Vlad Bătrîncea, care au atacat legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost eliminată din legislația Republicii Moldova. „Limba de stat a Republicii Moldova este limba română”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, făcând trimitere la Hotărârea Curții din 2013, care este executorie pentru toate autoritățile.
„Inițiativa de modificare a articolului 13 din Constituție nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Legii Supreme. Este o inițiativă tehnică, care rezumă din obligativitatea executării Hotărârii Curții din 2013. Această Hotărâre este executorie pentru toate autoritățile publice și pentru toate persoanele juridice și fizice. Hotărârea Nr.36 nu încetează să își producă efectele juridice, ea se aplică direct fără nici o altă condiție de formă”.
Prin urmare, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților BCS. Doi judecători constituționali, Serghei Țurcanu și Vladimir Țurcanu, au avut opinii separate.