Cel de-al doilea radar de supraveghere aeriană va ajunge în Moldova la sfârșitul lui 2025

Următorul radar de supraveghere aeriană, care va fi totuși diferit de cel pe care-l avem deja, va ajunge în țară la sfârșitul lui 2025. O spune ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, potrivit căruia au fost puse la punct mai multe detalii comerciale, după care urmează să fie semnat un Acord în acest sens cu partea franceză, conform normelor europene. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv Chișinău.

 (Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării)

„Vine ca rezultat al cooperării cu UE, sunt bani din fonduri externe și va fi cumpărat pe platforma de susținere a păcii „European Peace Facility”. Toate aranjamentele sunt finalizate și Acordul va fi semnat când agentul implementator va transmite documentele necesare conform procedurilor europene. Banii sunt, Acordul va fi făcut public și valorează circa 20 mln de euro. Până la sfârșitul lui 2025 va veni cel de-al doilea radar, conform termenilor contractuali. Vor fi circa 15-16 luni pentru livrare. Clar că ne dorim mai repede, sper că până la sfârșitul mandatului să-l avem venit în țară”.

Republica Moldova are nevoie mai întâi să-și consolideze capacitatea de detectare a dronelor și rachetelor, după care urmează să fie întărită apărarea antiaeriană, declara anterior prim-ministrul Dorin Recean. Potrivit oficialului, în prezent, radarul de care dispune țara noastră poate detecta obiecte care zboară de la altitudinea de 2000 de metri, iar pentru alte înălțimi ar fi nevoie de investiții de miliarde de euro.

(Dorin Recean, prim-ministru)

„Trebuie să extindem acoperirea cu mijloacele de detectare, mă refer la radare, după care vom putea trece la următoare etapă a sistemului de apărare antiaerian. Pentru ca să putem să avem o acoperire totală și pentru rachete de diferite tipuri, dar și pentru drone care zboară la diferite altitudini, avem nevoie de o investiție de câteva miliarde de euro. Acest lucru nu este posibil să îl facem din resursele noastre. Corespunzător, noi trebuie să avem o colaborare și să acționăm împreună cu prietenii noștri”.

Precizăm că, la sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a obținut primul său radar modern, fabricat de o companie franceză și achiziționat din bugetul de stat. Potrivit autorităților, ar fi nevoie de circa trei radare pentru supravegherea spațiului aerian moldav. În acest sens, șeful de la Apărare din Republica Moldova susține că se poartă mai multe discuții cu partenerii externi pentru a obține radare, doar că în prezent UE acționează în sensul fortificării Ucrainei, iar prețurile la echipamente au crescut.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata