Igor Dodon: „Se pun presiuni pe Curtea Constituțională pentru a forța dizolvarea Parlamentului”

Dacă judecătorii Curții Constituționale vor decide dizolvarea Legislativului, majoritatea parlamentară ar putea ignora această decizie, urmând să fie repetat precedentul din 2019. Declarația îi aparține liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la Primul în Moldova, în contextul deciziei pe care ar urma să o ia Curtea Constituțională săptămâna viitoare în legătură cu sesizarea depusă de președintele țării, Maia Sandu, cu privire la constatarea circumstanțelor dizolvării Parlamentului.

(Igor Dodon, președintele PSRM)

„Dacă ar fi să ne conducem după jurisprudența Curții și recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția, Curtea ar trebui să spună că nu există temei pentru a dizolva Parlamentul. Însă știind ce muncă fac unii ambasadori acum, presiuni asupra membrilor Curții Constituționale, știind cum lucrează Maia Sandu și SIS-ul care i se subordonează acum, nu exclud că decizia va fi alta”.

Iar aici, fostul șef al statului a mai adăugat că într-un stat democratic, Înalta Curtea ar da câștig de cauză Legislativului, reamintind situația din 2019.

(Igor Dodon, președintele PSRM)

„În 2019, majoritatea Parlamentară nu am recunoscut decizia Curții Constituționale. Atunci ne-am adresat Comisiei de la Veneția, care a dat dreptate majorității parlamentare. Își asumă actualii membri ai Curții Constituționale riscul de a fi a doua componență a Curții care recurge la uzurparea puterii în stat, e decizia lor”.

Mai mult, Igor Dodon a reiterat că formațiunea sa nu se teme de alegeri parlamentare anticipate, precizând doar că ele trebuie organizate după depășirea crizei pandemice și economice, deoarece este deja este clar că în viitorul Legislativ vor accede doar trei formațiuni politice, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor și Partidul Șor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata