Igor Dodon vrea plafonarea tarifului la gazul natural: „Din păcate, moldovenii sunt nevoiți să plătească cel mai înalt preț la gazul rusesc”

Ex-Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea plafonarea tarifelor la gazele naturale la 10-12 lei pentru un metru cub pentru consumatori, iar diferența de tarif să fie achitată de Guvern. Anunțul acestuia vine la scurt timp după ce ANRE a aprobat decizia de a majora tariful la gaz, din 1 octombrie, până la 29,26 de lei (cu TVA) cu 27,2% mai mult față de tariful actual.

Potrivit lui, tariful stabilit de ANRE este cel mai mare din regiune și e peste media din Europa (Ucraina – 5,16 lei, România – 12,95 lei, media europeană – 29,25 lei).

„Din păcate, moldovenii sunt nevoiți să plătească cel mai înalt preț la gazul rusesc. În asemenea situație, care este foarte gravă, unica soluție este plafonarea tarifului. De aceea, îi cerem urgent Guvernului și Parlamentului să plafoneze tariful la gazele naturale la 10-12 lei pentru un metru cub pentru consumatori. Iar diferența de tarif, care e de aproape 3 ori mai mare, să o achite Guvernul”, a menționat Dodon pe o rețea de socializare.

Mai mult, acesta scrie că banii pentru a plăti diferența de preț trebuie să fie ceruți de la cei care i-ar fi interzis președintelui țării, Maia Sandu și premierului, Natalia Gavrilița, să meargă la Moscova pentru a obține un preț mult mai mic de achiziție a gazelor.
„Altfel o bună parte din populația țării va îngheța la iarnă din cauza imposibilității achitării facturilor. În același timp, agenții economici din țara noastră, care și așa sunt la limita supraviețuirii, vor falimenta. Iar majoritatea produselor, preponderent alimentare, inclusiv pâinea și produsele de panificație, se vor scumpi și mai mult. Incompetența, iresponsabilitatea sau reaua intenție a conducerii actuale a țării are un preț extrem de mare și de greu pentru cetățenii Republicii Moldova. Iar iarna abia vine. Plafonarea trebuie să fie făcută cât mai rapid și sa între in vigoare de la 1 Octombrie”, a conchis Igor Dodon.
Amintim că, tariful la gaz, din 1 octombrie, pentru consumatorii casnici va constitui 29,26 de lei (cu TVA), potrivit deciziei ANRE aprobate în ședința de astăzi.

 

Pentru consumatorii rețelelor de presiune înaltă tariful va constitui 27,185 de lei (cu TVA) pentru metrul cub, iar pentru consumatorii de presiune medie tariful va fi de 27,523 de lei pentru metrul cub.

Luni, 19 septembrie, Moldovagaz a depus o solicitare la ANRE prin care cerea un tarif de aproape 29,90 de lei pentru metrul cub.

 

Majorarea tarifului la gaz pentru populație survine urmare a prețului cu 29% mai mare de achiziție a metanului în luna septembrie, care constituie 1882 USD pentru mia de metri cubi.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata