Platforma DA cere demisia lui Spînu din funcția de ministru al Infrastructurii. Plîngău: „Asta înseamnă o proastă gestiune”

După creșterea tarifului la gazul natural pentru consumatorii casnici până la aproape 30 de lei pentru un metru cub, Partidul Platforma DA cere demisia lui Andrei Spînu din funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pe care-l acuză de situația creată.

Potrivit lui, ministrul Andrei Spînu, împreună cu reprezentanții ANRE și directorul ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, ar sabota Republica Moldova, iar modificările la legea gazelor trebuiau votate imediat după semnarea contractului cu Gazprom.

„Din cauza incompetenței ministrului infrastructurii, a sabotajului celor de la ANRE și Moldovagaz și a tergiversării proceselor, de la 1 octombrie toți cetățenii, chiar și cei care nu le-au cauzat, vor fi nevoiți să contribuie la achitarea datoriilor acumulate de Moldovagaz. Prețul tarifului la gaz urma să scadă, inclusiv după formula existentă, moldovenii însă vor achita cu 27% mai mult. Asta înseamnă o proastă gestiune. Acum Republica Moldova se mai află sub un risc iminent în legătură cu asumarea Guvernului, prin intermediul lui Andrei Spînu, de a face audit la datorii și iresponsabilitatea de a nu face nimic în acest sens”, menționează Dinu Plîngău.

În context, Plîngău accentuează că în situația actuală, demisia ministrului Infrastructurii ar fi obligatorie și îndeamnă guvernarea PAS să numească oameni competenți în funcții, inclusiv la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Este incredibil cum Andrei Spînu, împreună cu ANRE și Ceban de la MoldovaGaz sabotează Republica Moldova(…) După jumătate de an de scărpinat la gaz, legea care permite includerea devierilor tarifare intră în vigoare abia la 1 septembrie. De ce nu au modificat legea atunci când Spînu l-a dominat pe Miller? Toată povara nu o achită responsabilii de proasta gestiune, dar întreaga populație a Republicii Moldova și respectiv, absolut nejustificat, prețul gazului ajunge la 29,27 lei(…) Toată lumea constată o gestiune proastă a domeniului energetic și economic, trucare de licitații și inacțiuni criminale care nu pot avea o altă consecință decât demisia sau demiterea responsabililor și investigarea anumitor procese de către procurori”, a conchis Dinu Plîngău.
Amintim că, tariful la gaz, din 1 octombrie, pentru consumatorii casnici va constitui 29,26 de lei (cu TVA), potrivit deciziei ANRE aprobate în ședința de astăzi.
Luni, 19 septembrie, Moldovagaz a depus o solicitare la ANRE prin care cerea un tarif de aproape 29,90 de lei pentru metrul cub. Majorarea tarifului la gaz pentru populație survine urmare a prețului cu 29% mai mare de achiziție a metanului în luna septembrie, care constituie 1882 USD pentru mia de metri cubi.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata