Igor Grosu: „Acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană”

Parlamentul se întrunește în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă 2023.

În deschiderea ședinței, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut un discurs, în care a enunțat prioritățile legislative din sesiunea de toamnă. Acestea se referă la asigurarea securității energetice, avansarea reformelor în justiție și lupta cu corupția, dezvoltarea economică a țării și deschiderea unor noi locuri de muncă, modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Republica Moldova. O misiune importantă a Parlamentului pentru sesiunea de toamnă este continuarea controlului parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, iar accentul va fi pus pe progresele atinse în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.

„Avem o agendă parlamentară ambițioasă și o vom putea realiza cu succes doar dacă ne vom uni eforturile și vom face legi bune pentru toți oamenii noștri, indiferent dacă sunt acasă sau în diasporă. Moldovenii merită și trebuie să trăiască ca în Europa, într-o Moldovă europeană, fiindcă suntem europeni și asta am demonstrat-o întregii lumi. Cunoaștem cu toții problemele cu care ne confruntăm, fiindcă le auzim și le ascultăm în fiecare vizită pe care o avem”, a menționat șeful legislativului.

Alte priorități enunțate de Președintele Parlamentului sunt: educația de calitate, agricultura sustenabilă, modernizarea sistemului de sănătate, protecția și extinderea suprafețelor de pădure. „Sunt domenii importante și trebuie să reușim să facem suficiente reforme ca să putem îndeplini obiectivul nostru pe termen mediu, care este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, trăim nu doar speranța unui viitor mai bun, dar simțim încredere că acum avem șansa și datoria de a duce Moldova în Uniunea Europeană”, a subliniat Igor Grosu în discursul de la tribuna principală a Parlamentului. Președintele Parlamentului a reiterat că ne aflăm în cea mai responsabilă perioadă din istoria Republicii Moldova, iar anul 2023 este un an în care trebuie să avansăm ireversibil în toate domeniile.

Tot în deschiderea ședinței, președintele Fracțiunii parlamentare a Blocului comuniștilor și socialiștilor, Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a vorbit despre prioritățile și așteptările pe care le are opoziția în sesiunea de toamnă a legislativului.

Ședința a fost inaugurată prin intonarea Imnului de Stat de către Corul „Balada” din satul Măgdăcești, raionul Criuleni, laureat al unor premii naționale și internaționale, dirijoare – Diana Maxim-Ciutac. Format din tineri și maturi, pasionați de muzică, Corul activează de 13 ani în cadrul Căminului cultural din localitate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata