Igor Grosu, la Praga: „Suntem în plin proces de a apropia legislația și practicile Uniunii Europene”

Uniunea Europeană și statele membre trebuie să continue susținerea proactivă a procesului de aderare a Republicii Moldova la UE. Acest lucru este stipulat în declarația comună adoptată la Conferința Președinților Parlamentelor Uniunii Europene, care a avut loc la Praga. La eveniment a participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, alături de alți peste 50 de speakeri, precum și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Potrivit serviciului de presă al Legislativului, în cadrul discursului său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit despre situația actuală din Republica Moldova, în contextul consecințelor provocate de războiul din Federația Rusă asupra Ucrainei, care vizează inclusiv sectorul energetic.

„Republica Moldova, pe lângă multiplele crize din ultimii ani, se confruntă cu tentative hibride și directe de destabilizare a procesului de reforme și punerea în pericol a puterii democratice. Chiar și așa, noi am reușit să menținem securitatea internă și să accelerăm reformele cu scopul de a consolida rezistența țării în general. Moldova a pornit pe calea spre UE. Suntem în plin proces de a apropia legislația și practicile Uniunii Europene, aplicând recomandările Comisiei Europene. Pentru anul 2023, prioritatea noastră imediată este să obținem decizia unanimă de a lansa discuțiile cu privire la negocieri până la sfârșitul lui 2023”, a adăugat Igor Grosu.

În document este stipulată susținerea față de deciziile Comisiei Europene de a acorda Republicii Moldova, Ucrainei și Bosniei și Herțegovinei statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană și statutul de candidat potențial Georgiei. În context, se menționează că, în ciuda situației internaționale actuale, Uniunea Europeană trebuie să continue să susțină procesele de integrare a acestor state printr-un dialog regulat și aprofundat, luând în considerare progresele înregistrate în implementarea reformelor-cheie și îndeplinirea condiționalităților.

De asemenea, prin declarația adoptată, participanții la Conferința Președinților Parlamentelor Uniunii Europene condamnă războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. În document se menționează că acest război a arătat importanța interconexiunilor UE cu alte state în domeniile securității, stabilității și prosperității. În context, se pune accent pe necesitatea consolidării dialogului și cooperării diplomatice dintre Uniunea Europeană și statele învecinate. În același timp, în textul declarației este exprimată aprecierea față de solidaritatea de care au dat dovadă autoritățile și cetățenii moldoveni față de refugiații ucraineni, găzduiți de țara noastră.

Declarația adoptată se referă și la importanța rețelei de colaborare interparlamentară. Republica Moldova participă pentru prima dată la Conferința Președinților Parlamentelor Uniunii Europene, în calitate de țară candidat la aderarea la UE. Evenimentul constituie un forum de discuții, schimb de opinii, informații și experiență privind rolul și responsabilitățile parlamentelor naționale în structura europeană, precum și instrumentele de cooperare interparlamentară în domeniul afacerilor europene. La reuniune au participat președinții parlamentelor statelor membre ale UE, președintele Parlamentului European și președinții parlamentelor țărilor candidate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata