IGP solicită modificarea programului sau sistarea protestelor Partidului ȘOR: Ultimele evenimente din perimetrul Președinție-Parlament s-au desfășurat cu o mulțime de încălcări

Inspectoratul General al Poliției (IGP) informează că a remis Primăriei municipiului Chișinău, șase sesizări cu informații cumulative despre pretinsele încălcări admise în spațiul public de protestarii ce se află deja de câteva săptămâni în fața clădirilor Parlamentului și Președinției – 40 de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor.

Astfel, făcând referire la numeroase abateri, IGP a emis un comunicat prin care solicită modificarea programului de întruniri organizate de Partidul Politic ȘOR sau, după caz, sistarea acestora.

IGP mai menționează că ar fi cerut APL-ului să intervină și să întreprindă acțiuni de neadmitere a unor asemenea nereguli, inclusiv a celor ce țin de protecția mediului și păstrarea unui climat curat în spațiul public.

„Or, anume subdiviziunile APL-ului (Salubritatea, Spațiile Verzi, etc) sunt responsabile direct de păstrarea unui mediu curat în capitală, inclusiv la așa gen de evenimente. Totodată precizăm că, în condițiile Legii 26 cu privire la întruniri, responsabilă de buna organizare a evenimentelor este Administrația Publică Locală, constatându-se în acest sens lipsa totală de implicare și intervenție. Reiterăm că, Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare,dar acesta urmează a fi asumat responsabil,fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se mai arată în comunicatul IGP.

La rândul său, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor a menționat zilele trecute că dacă va fi nevoie, „Orășelul schimbării” se va extinde în toată capitala.

Amintim că, următorul protest anunțat de formațiunea politică va avea loc duminica viitoare, 9 octombrie, ora 15:00, în fața Președinției.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata