Întâlnirea lui Biden cu Zelenski. Despre ce au vorbit cei doi șefi de stat

Kiev și Washington continuă să se opună construcției gazoductului Nord Stream 2, considerând-o ca o amenințare la adresa securității energetice europene. Acest lucru este afirmat într-o declarație comună privind parteneriatul strategic dintre Ucraina și Statele Unite, adoptată în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski la Washington.

La întrevedere, care se pregătește de doi ani, Zelenski și gazda Casei Albe, Joe Biden, au discutat multe probleme. Acestea includ politica energetică și cooperarea economică.

(Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Am pregătit un plan, am făcut o treabă grozavă împreună cu echipa mea, pentru că sarcina principală era să venim și să ne schimbăm țara. Acesta este un plan detaliat pentru transformarea economiei ucrainene și am dori să vorbim despre rolul pe care SUA l-ar putea juca în această transformare și revigorarea economică a statului nostru”.

(Joe Biden, președintele SUA)

„Statele Unite rămân pe deplin dedicate suveranității Ucrainei și integrității teritoriale în fața agresiunii rusești. SUA susțin, de asemenea, aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei. Revitalizăm parteneriatul strategic dintre țările noastre”.

Președintele SUA a reamintit că a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 60 de milioane de dolari.

Declarația statuează, de asemenea, că agresiunea Rusiei, inclusiv conflictele din Donbas și preluarea Crimeii, a destabilizat Europa și regiunea Mării Negre și a amenințat un ordin global, bazat pe reguli. Moscova neagă implicarea în conflictul din estul Ucrainei și spune că problema proprietății Crimeei este închisă.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata