Ion Ceban, dezlănțuit la adresa guvernării: „Știu doar a da vina pe Gazprom, Plahotniuc sau Ceban”

Edilul Chișinăului vine cu noi critici la adresa majorității parlamentare și a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Deși prim-ministrul a declarat că decizia privind aplicarea retroactivă a tarifelor la gaze este perfect legală, Ceban spune că retroactivitatea în cazul majorării tarifelor este o abatere de la lege. Mai mult, primarul califică drept total inoportună și nejustificată instituirea stării de urgență în condițiile în care PAS deține puterea absolută în stat, iar deciziile pe care le ia acum Comisia Situații Excepționale, puteau fi adoptate, transparent, în plenul Parlamentului, notează IPN.

Ion Ceban, împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi au contestat ieri la Curtea de Apel decizia ANRE privind aplicarea retroactivă a tarifelor la gazele naturale. În replică, șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a calificat decizia municipalității drept o încercare de a specula politic pe seama crizei energetice. Gavrilița a menționat că decizia privind majorarea retroactivă a tarifelor este una legală, în condițiile în care a fost luată în perioada stării de urgență. Primarul Chișinăului insistă, însă, că decizia este una abuzivă.

„Guvernarea a instituit stare de urgență pentru a rezolva problema legată de tarif și pentru a obliga ANRE să rezolve această problemă de tarif. Este ilegală aplicarea retroactivă a tarifelor. Ilegalitate este și faptul că au obligat ANRE să facă asta, care este o instituție independentă. Se bagă în buzunarul cetățeanului deja a câta oară, din cauza prostiei lor. Nu am văzut niciun lucru bun să ni se întâmple în cele 7 luni de când sunt ei la guvernare”, a spus Ion Ceban în cadrul unei emisiuni de la PrimeTV.

Ceban a criticat puterea pentru proasta gestionare a crizei energetice și a menționat că guvernarea comite greșeală după greșeală, iar Procuratura ar trebui să investigheze legalitatea acestor decizii.

„Nu trebuie să se dea vina nici pe exterior, nici pe interior. În campanie electorală ni s-a spus că vor fi soluții pentru probleme, oricare ar fi ele. Ei au toată puterea în stat. Nimeni în Republica Moldova n-a avut o asemenea reprezentanță la nivelul puterii în stat. Ei acum caută să dea vina pe ruși, pe Gazprom, pe Ceban, pe Plahotniuc. Nu poți arăta cu degetul că există o problemă majoră pe care n-o poți rezolva. Faptul că nu vrei să te implici, e altceva. Subiect de dosar penal este și procurarea gazelor din Polonia și Olanda. Și alocarea surselor financiare pentru Energocom tot are iz de dosar penal și trafic de influență”, a mai spus Ion Ceban.

ANRE a decis majorarea tarifelor la gazele naturale de la 11,08 lei la 15,18 lei, cu TVA inclus. Noile tarife vor fi aplicate de la 1 ianuarie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata