Ion Chicu: „Seceta nu va afecta consumul intern”

Seceta din acest an nu va afecta necesitățile interne de consum de grâu, porumb și floarea-soarelui. Iar o asigurare în acest sens a fost făcută astăzi de către prim-ministrul, Ion Chicu, care, într-o ieșire la presă, a precizat că țara dispune și de cantități de produse pentru export.

„Per total, grâu, avem informația, că s-a recoltat în jur de 620-630 de mii de tone. Necesitatea locală anuală este de 350 de mii de tone. După cum vedem este vorba de circa 300 de mii de tone, potențial de export. Deci, nu este problema la momentul actual de lipsă de grâu pentru alimentarea țării. La porumb avem o informație preliminară de o roadă de 800 de mii de tone, cu un consum anual de estimat în jur de 700 de mii de tone.”

Cât despre cultura de floarea-soarelui, prim-ministrul susține că cele 400 de mii de tone recoltate coincid cu necesitățile interne de consum, în timp ce pentru grupa a doua de culturi, evaluarea continuă.

„Aici urmează să vedem în funcție de rezultate cu ce suport vom putea veni. În cazul disponibilității mijloacelor vom veni cu o nouă rectificare ca să putem acorda sprijin.”

Totodată, Ion Chicu a anunțat despre faptul că urmează să aibă alte întrevederi cu agricultorii în această săptămână pentru a găsi soluții la toate problemele existente.

Precizăm că peste 1.169 de agricultori care au suferit pierderi în urma secetei și calamităților naturale au depus dosarele la AIPA pentru a-și primi subvențiile din partea statului. În acest sens, Guvernul a pus la dispoziție 300 de milioane de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata