Israelul așteaptă scuze de la Lavrov, după ce acesta a declarat „că și Hitler a avut sânge evreiesc”

Israelul așteaptă scuze din partea ministrului rus de externe Serghei Lavrov: asta a declarat omologul său israelian Yair Lapid. Ambasadorul Rusiei în Israel a fost chemat la Ministerul de Externe „pentru o conversație explicativă” după declarația lui Lavrov despre „rădăcinile evreiești” ale lui Hitler.

(Serghei Lavrov, ministrul rus de externe)

„La faptul că aduce argumentul – „Ce fel de nazism putem avea când sunt evreu” – Eu, dacă îmi amintesc bine, mi-e teamă să greșesc – dar în opinia mea și Hitler a avut sânge evreiesc. Nu înseamnă absolut nimic. Poporul evreu înțelept spune că cei mai înflăcărați antisemiți sunt de obicei evrei.”

Conducerea rusă a numit „denazificarea” Ucrainei unul dintre motivele invaziei militare. Cuvintele lui Lavrov au provocat indignare în rândul politicienilor și personalităților publice israeliene. Ministrul de externe a postat pe Twitter că declarația a fost „nu doar inescuzabilă și scandaloasă, ci și o greșeală istorică teribilă”.

Și potrivit prim-ministrului statului evreiesc, Naftali Bennett, „Utilizarea Holocaustului ca instrument pentru greve politice trebuie oprită imediat”.

(Dani Dayan, Președintele Consiliului de Administrație al Yad Vashem)

„Cuvintele ministrului Lavrov sunt o amăgire. Ele ar trebui condamnate în cei mai puternici termeni posibil. El promovează de fapt inversarea Holocaustului, declarând victimele responsabile. Este dezgustător, este josnic și este contrar adevărului istoric”.

Reacția Israelului la invazia rusă a fost numită „restrânsă” de către observatori. Israelul nu a impus încă sancțiuni dure împotriva Rusiei și nu a furnizat arme Ucrainei. Oficialii statului evreu denunță acțiunile Moscovei și, în același timp, își oferă serviciile ca mediatori în eventuale negocieri.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata