Din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni care au venit în Polonia când a izbucnit războiul se întorc acasă. Deși se tem pentru viața lor și a copiilor lor, preferă să se întoarcă la casele lor lor. Mii de femei și copii trec granița cu Ucraina în fiecare zi.
De când a început invazia rusă, peste trei milioane de oameni au trecut granița dintre Ucraina și Polonia. Există însă și ucraineni care traversează în sens invers. În primele săptămâni, au fost, mai presus de toate, bărbați care doreau să se alăture luptei împotriva trupelor ruse. Acum, această tendință s-a schimbat. Sunt din ce în ce mai multe femei și copii refugiați care doresc să se întoarcă acasă.
Olga și copiii ei vin din orașul Sumy. Sunt în Polonia de o lună și jumătate. Acum se întorc să se întâlnească cu rudele care au rămas în Ucraina: părinții, mătușa și soțul Olgăi.
„Copiii sunt foarte bucuroși să se întoarcă la tatăl lor. Nu pot să părăsesc țara mea. Deși alarmele sună tot timpul, chiar mai mult decât înainte. M-am odihnit aici, desigur. Acum sunt nervoasă. Sunt pe drumul înapoi și plâng, că mi-e frică.Sunt foarte îngrijorată pentru copii, pentru viețile noastre, ca să nu ne facă rău”.
Studiile arată că refugiații ucraineni care și-au părăsit casele din cauza războiului nu prea doresc să rămână în țările occidentale.
(Olena Babakova, jurnalist ucrainean și expert în migrație)
„Între 65 și 80% dintre ucrainenii care au fugit din țara lor își exprimă disponibilitatea de a se întoarce acasă cât mai curând posibil, de îndată ce consideră că situația de securitate este adecvată. Și cred că aceste declarații sunt destul de sincere”.
Mulți refugiați ucraineni care au ajuns în Polonia au refuzat să se mute și în alte țări occidentale. Au preferat să rămână aici, în Polonia, unde apropierea țării lor nu este doar fizică, ci și psihică și emoțională, în timp ce așteaptă liniște și o întoarcere rapidă acasă.