Iurie Mărgineanu este „sigur că Alexandr Stoianoglo va reveni în funcția de Procuror General”

Alexandr Stoianoglo sigur va reveni în funcția de Procuror General. O spune avocatul acestuia, Iurie Mărgineanu, în pofida decretul prezidențial semnat de președintele Maia Sandu, cel prin care Stoianoglo a fost demis. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la RLive TV.

Totul se întâmplă după ce, pe 28 februarie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu.

S(Iurie Mărgineanu, avoctului lui Alexandr Stoianoglo)

„Eu sunt sigur că domnul Stoianoglo va reveni în funcția pe care a deținut-o. Așteptăm al doilea capăt de cerere de la CtEDO. Așteptăm hotărârile judecătorești care urmează să aibă loc. Apropo, decretul contestat, prima ședință va fi pe 5 sau 6 iunie. Deci, l-am contestat în toamnă și l-au numit tocmai în iunie. De ce nu l-au numit tot în toamna anului 2024? Peste un an, așa, ca să treacă”.

Ieri, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis achitarea lui Stoianoglo în primul capăt de acuzare. Într-o reacție pentru presă, Stoianoglo a declarat că decizia a fost una „evidentă”, în condițiile în care acuzarea de stat nu a prezentat nicio probă care să îi dovedească vinovăția.

(Alexandr Stoianoglo, fost procuror general)

„Decizia era evidentă. În acțiunile mele, de la început, nu au fost elemente criminale. Pe cazul dat, în cadrul examinării în instanța de judecată, nu a fot prezentată nicio probă. Dosarul în privința mea a fost falsificat, făcut la comandă politică cu unicul scop – de a mă înlătura din funcție”.

Sentința va fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, au anunțat procurorii anticorupție.

Menționăm că acuzatorii de stat au cerut 8 ani de închisoare pentru Alexandr Stoianoglo și 6 ani de detenție pentru fosta sa subordonată, Maria Cobzari. Cei doi sunt învinuiți că ar fi acordat ilegal o indemnizație de 270 de mii de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Și Stoianoglo, și Cobzari, au respins acuzațiile.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata