Jizdan, vizat într-o anchetă AN. Ar fi primit o indemnizația mai mare decât salariul de parlamentar

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința deputatului Partidului Democrat din Moldova (PDM) Alexandru Jizdan. În urma controlului, ANI anunță că a dispus confiscarea averii nejustificare în sumă de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală (PG) pe aspectul falsului în declarații.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2020, deputatul democrat Alexandru Jizdan a ridicat de la Secretariatul Parlamentului o indemnizație de 230 075 de lei, aceasta fiind mai mare decât salariul de bază pe care l-a primit pentru funcția de deputat – 168 841 de lei. Tot în 2020, Jizdan spune că a primit o pensie de 90 343 de lei. Tot în declarația de avere se menționează că familia Jizdan deține un apartament de 77 de metri pătrați obținut în anul 2000 și două case de locuit, una de 331 de metri pătrați – obținută în 2015, iar a doua de 108 metri pătrați obținută în anul 2018, ambele prin contract de vânzare-cumpărare.

Potrivit ANI, inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016-2019, care a fost extins și pe numele membrilor familiei acestuia. În cadrul controlului s-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2016-2019. Astfel, Alexandru Jizdan a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53 de mii de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament.

Inspectorul de integritate a mai stabilit prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 770 de mii de lei, care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare. Această diferență substanțială a fost generată de suplinirea bugetului familiei deputatului cu mijloace financiare în mărime de 38850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deținute de unul dintre fiii săi, la o bancă din țară. În decizia sa, inspectorul a precizat că deținerea numerarului în sumă de aproximativ 770 de mii de lei sunt, depuse în perioada august 2017-iunie 2019 pe conturile bancare ale fiului, au un caracter nejustificat. La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat  subiectului o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata