Judecătorii îi răspund premierului Recean, după declarațiile „tăioase” făcute de acesta în adresa lor

„Cuvintele Prim-ministrului sugerează o neînțelegere a naturii și principiilor justiției și o confundare a luptei împotriva corupției cu atacurile asupra integrității sistemului judiciar în ansamblu”, declară Asociația Judecătorilor din Moldova, drept reacție la atacul de ieri al lui Dorin Recean.
Este esențial să se distingă între actele individuale ale unor persoane și sistemul ca întreg. Reiterăm că, în calitate de judecători, ne asumăm cu responsabilitate misiunea de a apăra principiile statului de drept, de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor și de a ne asigura că fiecare decizie pe care o luăm este bazată pe fapte și legi, nu pe presiuni politice sau opinii publice”, se spune în declarația judecătorilor.

 

Ieri, Premierul Dorin Recean s-a arătat nemulțumit de situația din justiție și, în special, de cazurile în care șoferii care comit accidente grave sunt pedepsiți prea blând.

Mă uit că minoritatea coruptă din sectorul justiției tot încearcă marea cu degetul și situația din justiția moldovenească deja iese din tiparele teatrului absurdului. Noi vom continua să insistăm pe această reformă și pe curățarea sistemului. Acum pre-vettingul va continua și Curtea anticorupție va activa. Eu înțeleg frustrările, am auzit niște lamentații, dar vreau să transmit acestei minorități corupte că nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legitimitate și voi ați ieșit din legitimitate. Vreau să vă dau exemple care afectează oameni concreți, atunci când poliția documentează de câteva ori aceiași oameni beți la volan, ca peste o anumită perioadă de timp, oamenii ăștia să comită accidente în care mor alți oameni. Vreau să văd ce a stat la baza deciziilor acestor judecători care au justificat eliberarea acestor oamenii. De aceea, solicit ministrului Adrian Efros, pentru ultimii cinci ani să avem o analiză la toate accidentele rutiere care au sfârșit cu decese și cu situații grave, să vedem care sunt antecedentele acestor șoferi și cine sunt concret judecătorii care au judecat acest cazuri când au fost accidente grave. O să începem de aici”, a declarat  Dorin Recean.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata