Klipii: „Moldova a obținut statutul de candidat doar datorită Ucrainei”

Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană doar grație războiului din Ucraina. Este opinia secretarului general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Klipii. Potrivit reprezentantului CUB, guvernarea PAS nu excelează în implementarea recomandărilor Comisiei Europene și este dur criticată în rapoartele organismelor internaționale, notează IPN. Ex-ambasadorul Republicii Moldova în Lituania spune că partidul de guvernare nu are niciun merit pentru obținerea statutului de țară candidată la aderare și că această șansă i-a fost oferită Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune. Igor Klipii spune că guvernarea PAS nu explică populației procesele preaderării, iar preferințele geopolitice ale oamenilor oscilează, în continuare, între Vest și Est.

 (Igor Klipii, membru CUB)

„Batem pasul pe loc cu cele nouă recomandări. Știu că se insistă pe obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderare, dar știm că acest lucru se datorează situației din Ucraina. Dacă nu era acest război, noi nu era să fim invitați”.

La doi ani de la preluarea puterii, guvernarea PAS s-a remarcat doar prin acțiuni netransparente, spune secretarul general CUB. Potrivit lui Igor Klipii, formațiunea sa a fost constituită pentru a oferi o alternativă proeuropeană veritabilă actualei guvernări.

(Igor Klipii, membru CUB)

„Partidele de dreapta sunt tratate de guvernare drept principalul oponent. Noi suntem cei care trebuie striviți și anihilați. Ong-urile care nu pot fi suspectate de părtinire politică spun că numai 9% din legislația care se adoptă trece prin procesul de dezbateri publice. Asta înseamnă că se iau decizii netransparente.

Ieri, Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu, președintele Parlamentului, a prezentat raportul de activitate al partidului, la doi ani de guvernare. Potrivit lui Grosu, guvernarea nu a putut face în doi ani tot ce s-a ratat în 30 de ani. „Dar am început lucruri importante”, a spus liderul PAS, vorbind despre condamnarea lui Ilan Șor, evaluarea judecătorilor și procurorilor, aplicarea sancțiunilor internaționale împotriva grupărilor care încearcă să destabilizeze țara, inclusiv scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”.

S (Igor Grosu, președintele PAS)

„La 11 iulie se împlinesc 2 ani de când cetățenii Republicii Moldova au obținut o victorie, o victorie în fața hoților și a celor care au sărăcit această țară de-a lungul anilor. Nu putem face în doi ani tot ce am ratat în 30 de ani, dar am început lucruri importante. Vrem ca, până în 2030, Uniunea Europeană să fie la noi acasă”.

El a adăugat că, în pofida tuturor crizelor care s-au abătut asupra Moldovei, PAS „a început schimbări în cele mai importante domenii”.

(Igor Grosu, președintele PAS)

„Am pornit lucruri importante în justiție prin evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor din țară, iar primele rezultate au început să apară – Ilan Șor a fost condamnat definitiv în dosarul „furtul miliardului” și va trebui să întoarcă la stat 5 miliarde de lei. Cu ajutorul partenerilor noștri, am obținut aplicarea de sancțiuni internaționale împotriva fugarilor și a grupărilor care încearcă să destabilizeze țara. La sesizarea Guvernului, Curtea Constituțională a decis scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”.

Totodată, liderul PAS a anunțat că reprezentanții partidului vor merge în localitățile din țară pentru a prezenta cetățenilor raportul celor doi ani de activitate.

 (Igor Grosu, președintele PAS)

„Începând de astăzi, împreună cu colegii mei, membri, susținători, vom lua pas la pas fiecare localitate din țară, așa cum am făcut și anul trecut, pentru a ajunge la fiecare cetățean și a face o dare de seamă în legătură cu activitatea noastră. „PAS la raport” este o responsabilitate a noastră, a celor care am primit încrederea de la cetățeni, dar și un element important al democrației”.

Astăzi se împlinesc doi ani de la preluarea guvernării de către Partidul Acțiune și Solidaritate. La 11 iulie 2021, în urma alegerilor parlamentare anticipate, formațiunea condusă de Igor Grosu a obținut 63 de mandate în Parlament.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata