Stamate: Membrii unui partid declarat neconstituțional nu pot candida la alegeri pentru o perioadă de trei ani

Astăzi a fost înregistrat un proiect de lege care vine să pună în aplicare a unui mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea neconstituțională a unui partid politic.
În acest context, Olesea Stamate, deputată PAS, a propus completarea Codului electoral cu următoarea restricție în dreptul de a candida la alegeri: „Nu pot fi alese: […] pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.
Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți).
Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca candidați independenți, ceea ce discrediteaza însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a punctat Stamate.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata