Kraken, cea mai periculoasă tulpină de COVID, depistată în Moldova

În Republica Moldova au fost înregistrate primele trei cazuri de îmbolnăvire cu sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), fiind cea mai contagioasă sublinie la momentul actual a SARS-CoV-2. Anunțul a fost făcut luni de Agenția Națională de Sănătate Publică.

Conform ANSP, probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (Chișinău, raioanele Căușeni, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Orhei, Râșcani, Tiraspol), din mediul rural și urban, confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR) și supuse secvențierii. În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la șapte bărbați și nouă femei. Sublinia XBB.1.5 a fost confirmată la trei persoane (doi bărbați din Chișinău și la o femeie din Dubăsari).

În context, specialiștii ANSP recomandă populației să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19 și îi îndeamnă să respecte măsurile anterioare de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au descris varianta Kraken ca fiind cea mai transmisibilă variantă a Omicron de până acum, iar Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că aceasta dublează numărul de persoane pe care le îmbolnăvește. Prima data varianta Kraken s-ar fi format în noiembrie-decembrie 2022, în Statele Unite, iar în prezent este considerată a fi tulpina dominantă în SUA, cauzând aproape jumătate din infectări. Aceasta variantă a fost confirmată deja în mai multe țări europene.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata