Krasnoselski este împotriva retragerii trupelor rusești din Transnistria

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski s-a declarat împotriva evacuării forțelor armate ruse din regiunea transnistreană, după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a retragerea acestora lucru la Adunarea Generală a ONU. În cadrul unei întâlniri cu vicepreședintele Consiliului Federației Ruse Konstantin Kosacev la Moscova, Krasnoselski a insistat pe păstrarea formatului existent al misiunii ruse în stânga Nistrului până la soluționarea conflictului, menționând că este îngrijorat de evoluțiile relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol, transmite TASS.

La întâlnirea cu Kosacev, Krasnoselski a spus că operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru are un rol „pozitiv” și că formatul existent al misiunii nu are alternative până la momentul soluționării finale a relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

Mai mult, Krasnoselsky și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluția relațiilor cu auoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu privire la cursul procesului de negociere.

Liderul de la Tiraspol a acuzat Chișinăul de neîndeplinirea acordurilor încheiate anterior și a dat vina pe partea moldovenească pentru restricțiile impuse de Ucraina pentru automobilele cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene.

Acesta însă, nu a vorbit despre depozitele de muniții de la Colbasna.

Potrivit TASS, evacuarea și nimicirea depozitelor de muniții de la Colbasna a început în 2003, dar procesul a fost blocat de Tiraspol în 2004, după o agravare a relațiilor cu Chișinăul.

Amintim că președinta Maia Sandu a cerut repetat, de această dată la Adunarea Generală ONU de la New York, retragerea forțelor armate rusești și evacuarea depozitelor de muniții din regiunea transnistreană.

„În spiritul statutului de neutralitate al Republicii Moldova, aș vrea sa reiterez că poziția noastră față de retragerea completă și necondiționată a forțelor Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre a rămas neschimbată. Asta include evacuarea depozitelor de muniții de la Cobasna, care prezintă o amenințare ecologică și de securitate. Contăm pe ajutorul comunității internaționale”, a declarat Maia Sandu de la tribuna ONU.

Vadim Krasnoselski a declarat anterior că susține ideea utilizării muniției, însă a menționat că acest aspect ar trebui discutat exclusiv cu Federația Rusă.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia îndeplinește funcții foarte importante în regiunea transnistreană și că o modificare a status quo-ului trupelor ar putea contribui la destabilizarea situației din Transnistria”. Declarația a venit după ce președinta Maia Sandu a reiterat în cadrul conferinței de presă organizată în luna noiembrie 2020, că Rusia trebuie să-și retragă trupele militare ruse și munițiile stocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus, la o întâlnire din august 2019 cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, reluarea procesului de evacuare a muniției de la depozitele de la Colbasna. Statele Unite, precum și OSCE, și-au exprimat interesul de a participa la procesul de reciclare, unde Chișinăului i s-a oferit asistență de specialitate pentru a evalua starea tehnică a depozitelor.

Sursa: Replica Media

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata