Lavrov: „Confiscarea activelor rusești și utizilarea lor pentru a oferi ajutor Ucrainei este un furt”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit „furt” ideea șefului diplomației europene Josep Borrell, care a luat inițiativa de a transfera bunurile rusești înghețate în urma sancțiunilor. Lavrov a vorbit despre acest lucru în timpul unei conferințe de presă, după vizita sa în Algeria. Remarcând abordarea echilibrată a Algeriei cu privire la situația din Ucraina, Lavrov a spus despre poziția lui Borrell.

„Josep Borrell este celebru nu numai pentru această afirmație, nu doar pentru ideile sale în domeniul confiscării bunurilor altora, ci, după cum vă amintiți, nu cu mult timp în urmă a spus că criza ucraineană ar trebui rezolvată exclusiv prin mijloace militare. Nu i-ar strica să-și amintească numele funcției sale, iar el este diplomatul șef, și nu liderul militar în Uniunea Europeană. Totuși, nu știu, poate în viitorul apropiat vom vedea cum va fi eliminată poziția de șef diplomat al UE, pentru că UE practic nu are o politică externă proprie, susținând pe deplin abordările pe care Statele Unite se impun.”

Într-un interviu pentru Financial Times, de luni, Josep Borrell a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare rezervele de schimb valutar rusești înghețate, să le retragă și să le folosească pentru a reconstrui Ucraina devastată de război. El a citat exemplul Statelor Unite, despre care a spus că au luat miliarde de active ale băncii centrale afgane pentru o potențială compensație pentru victimele terorismului și ajutor umanitar pentru țară.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata