SUA: „Conflictul din Ucraina va fi unul de durată”

Președintele rus nu se va opri la Donbass și va continua o ofensivă la scară largă împotriva Ucrainei, potrivit șefei serviciilor de informații americane. Avril Haynes crede că Putin se așteaptă ca, în procesul de continuare a războiului, să poată depăși presiunile din Occident.

(Avril Haynes, directorul de informații naționale din SUA)

„Credem că obiectivele strategice ale lui Putin probabil nu s-au schimbat și că decizia sa de la sfârșitul lunii martie de a reorienta forțele ruse spre Donbass a fost doar o schimbare temporară care i-a permis să recâștige inițiativa, după ce armata rusă nu a reușit să preia Kievul”.

Premierul italian este primul lider european care a vizitat Casa Albă de la izbucnirea ostilităților din Ucraina. Mario Draghi a recunoscut că războiul va schimba radical Europa. Între timp, la Doneţk, nu departe de linia frontului, activează sapatori ucraineni. De la începutul ostilităților, lucrând cu diferite tipuri de dispozitive explozive, nu au pierdut niciun luptător.

Într-un discurs de la miezul nopții, Vladimir Zelenski a adus un omagiu primului președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Leonid Kravchuk cunoștea din toată inima prețul libertății și dorea pacea pentru Ucraina. Sunt sigur că vom reuși acest lucru. Vom câștiga și vom stabili pacea. Onoare eternă și amintire primului președinte al Ucrainei independente”.

Între timp, armata belarusă spune că desfășoară forțe speciale lângă granița de sud cu Ucraina, ca răspuns la ceea ce guvernul belarus numește o „amenințare în creștere” din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata