Lista medicamentelor compensate a fost extinsă

Din 1 aprilie 2023, pacienții asigurați, diagnosticați cu fibrilație atrială nonvalvulară, vor avea acces la medicamentul cu denumirea comună internatională rivaroxabanum, indicat în prevenirea accidentului vascular cerebral și a emboliei sistemice, comunică Moldpres.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, de acest medicament vor beneficia și pacienții cu tromboembolie venoasă profundă și embolie pulmonară, dar și cei care necesită tratament antitrombotic în urma intervențiilor chirurgicale la șold și genunchi.

Astfel, denumirile comerciale disponibile pe piață vor fi compensate integral pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani. Pentru adulți va fi asigurată compensarea integrală a cel puțin unei denumiri comerciale, iar pentru restul denumirilor se va achita diferența dintre suma fixă compensată și prețul medicamentului selectat.

Anual, de rivaroxabanum urmează să beneficieze circa 10 mii de persoane, costul mediu anual rambursat per pacient constituind în jur de 10 mii de lei (circa 500 de euro).

Conform estimărilor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pentru compensarea în anul curent a preparatului sunt necesare 28,8 milioane de lei, bani prevăzuți în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata