Litvinenco, ministrul Justiției, cere imediat o lege de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor

Ministerul Justiției, chiar dacă nu face justiție, prin reforme și politici poate și are atribuția să elaboreze, astfel încât Republica Moldova să ajungă la realizarea reformei justiției. Declarația a fost făcută de către Sergiu Litvinenco, noul ministru al Justiției prezentat echipei de prim-ministra Natalia Gavrilița luni, 9 august curent, în cadrul unei adunări matinale. Astfel, oficialul își propune să aducă „în 4 ani, dreptatea cetățenilor”.

„Avem o situație cu precedent, dar favorabilă unei schimbări. Avem președinte a Parlamentului și miniștri care lucrează într-o echipă, care împărtășesc aceeași viziune de schimbare, o echipă unită în jurul acestui deziderat. Vom beneficia de acești 4 ani de stabilitate politică ca să convingem cetățenii că justiția poate lucra în insteresul lor. Noi nu putem dezamăgi oamenii, au fost prea multe dezamăgiri, s-au acumulat aceste nedreptăți și nu ne mai putem permite nicio greșeală. Înțelegem că povara este mare și că vom munci ca să aducem rezultate”, a declarat, mai întâi, Natalia Gavrilița.

După prim-ministru, a luat cuvând ministrul Justiției, care și-a exprimat bucuria de a face cunoștință cu colectivul.

 

„Știu că atunci când se face echipă între cei care au mandat politic să implementeze reforme și cei care implementează propriu-zis, rezultatul este benefic. Sarcina noastră, așteptată de oameni și exprimată prin votul din 11 iulie 2021, este reforma justiției. Ministerul Justiției, chiar dacă nu face justiție, prin reforme și politici poate și are atribuția să elaboreze, astfel încât Republica Moldova să ajungă la realizarea reformei justiției și să aducem, în 4 ani, dreptatea cetățenilor”, a menționat Sergiu Litvinenco.

În această ordine de idei, ministrul a amintit de strategia de reformare a justiției pe care vrea să o definitiveze și să o implementeze cu echipa, adăugând și despre necesitatea unei legi de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor.

„… O lege de evaluare externă a procurorilor și judecătorilor, în corespundere cu Constituția Republicii Moldova și prevederile Comisiei de la Veneția, implementată astfel încât la final să spunem că am făcut pași siguri pentru o justiție independentă, pentru procurori și judecători corecți. Mizez pe implicarea fiecăruia și pe suport. Împreună să edificăm acest stat de drept de care are nevoie Republica Moldova”, a explicat Sergiu Litvinenco.

Sursa: Realitatea.md

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata