Macron caută parteneri de coaliție. Deocamdată însă, fără niciun rezultat

Prima ședință a Consiliului de Miniștri al Franței după alegerile parlamentare. Rezultatele lor au devenit un semnal că credibilitatea guvernului lui Emmanuel Macron este aproape epuizată. Până la urmă, partidul său și-a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională. În plus, președintele va trebui să se despartă de trei miniștri care nu au fost aleși în circumscripțiile lor.

Opoziţia solicită în mod activ înlocuirea prim-ministrului. După ce a lucrat în această funcție timp de o lună, Elizabeth Born, așa cum era de așteptat odată cu pierderea majorității parlamentare, și-a dat demisia. Dar a fost imediat renumită în funcția de șef al guvernului.

Între timp, Macon i-a invitat pe liderii diferitelor partide politice ale țării la Palatul Élysée. Președintele Republicii a V-a încearcă să găsească „soluții constructive” pentru a evita un impas politic. El a fost primul care l-a primit pe liderul republicanilor. Christian Jacob a spus că partidul său de dreapta refuză să formeze o coaliție cu alianța prezidențială.

(Christian Jacob, liderul Republicanilor)

„I-am spus încă o dată președintelui: nu putem să ne trădăm alegătorii. Am făcut campanie în opoziție cu majoritatea lui, cu guvernul său. Și rămânem în rândurile opoziției cu toată determinarea și responsabilitatea. Nu vom bloca niciodată activitatea instituțiilor”.

Alianța Stângii a primit 131 de locuri în Parlament, devenind a doua forță politică în Adunarea Națională. Dar deputații poporului din patru partide diferite nu vor putea forma un singur grup parlamentar, așa cum dorește liderul blocului, Jean-Luc Mélenchon.

„Asociația Națională” a lui Marine Le Pen speră să-și aducă contribuția. El va fi reprezentat în parlament de 89 de deputați – de 10 ori mai mulți decât după ultimele alegeri din 2017.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata