Un deputat regional rus, plasat în arest pentru că a numit „operațiunea specială a Rusiei” un război

La Tribunalul Meshchansky din Moscova a început un proces în cazul deputatului municipal al districtului Krasnoselsky Alexei Gorinov, acesta fiind acuzat că a răspândit „falsuri” despre armata rusă.

Politicianul a spus că declarațiile împotriva războiului de la o ședință a consiliului deputaților din 15 martie sunt o expresie a „opiniei sale personale”. Apoi Gorinov a menționat moartea copiilor ucraineni și, de asemenea, a refuzat să numească războiul din Ucraina o „operațiune specială”.

Potrivit lui Pavel Chikov, șeful Grupului Internațional pentru Drepturile Omului Agora și fost membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, forțele de securitate ruse au în arsenalul lor peste 20 de articole care se aplică celor care se opun războiului.

(Pavel Chikov)

„În total, numărul celor urmăriți penal doar în dosare penale se apropie de două sute în toată țara. Este mai mult decât, de exemplu, anul trecut în cazurile legate de proteste în apărarea lui Alexei Navalnîi. Evident, pentru prima jumătate a anului 2022 avem cel mai mare număr de dosare penale motivate politic din țară”.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, în Rusia au fost deschise peste 2.500 de dosare administrative pentru discreditare a forțele armate. Amenda, conform noului articol, este de până la 50 de mii de ruble.

Potrivit proiectului OVD-info, declarat „agent străin”, peste 15.000 de participanți la acțiuni anti-război au fost reținuți în Rusia din 24 februarie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata