Macron mai are o carte la îndemână – convocarea de noi alegeri, dacă nu se ajunge la un compromis

Centrul vieții politice din Franța s-a mutat în parlament, după ce partidul lui Emmanuel Macron și-a pierdut majoritatea absolută la alegerile de duminică.

Săptămâna aceasta, președintele a găzduit lideri de fracțiuni, tatonând terenul pentru viitoare compromisuri. Politicienii din opoziție s-au opus ideii de a crea un guvern de unitate națională, menționând totodată că nu intenționează să „blocheze” activitatea legislativă.

„În zilele următoare, forțele politice reprezentate în Adunarea Națională ar trebui să decidă: care va fi partea lor de responsabilitate? Sunt ei dispuși să participe la o coaliție guvernamentală sau sunt gata să susțină unele proiecte de lege, cum ar fi să permită adoptarea unui buget? Pentru ca o țară să avanseze, fracțiunile trebuie să își exprime clar intențiile”.

În discursul adresat națiunii, șeful statului a spus că este necesar să se țină seama de voința francezilor, care sunt dornici de schimbări în guvernarea țării. Extrema stângă, reprezentată de Jean-Luc Mélenchon, a numit discursul președintelui o încercare de a-și ascunde „slăbiciunea”.

În cazul în care Franța se dovedește de fapt a fi „neguvernabilă”, președintele are dreptul de a dizolva camera inferioară și de a convoca noi alegeri.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata