Maia Sandu a întors Parlamentului o lege: „Nu aduce schimbări reale”

Președintele Maia Sandu a întors Parlamentului pentru reexaminare legea pentru aprobarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

 

„În viziunea mea o astfel de Strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie”, a argumentat Maia Sandu.

Mai exact, președintele RM consideră că în legea votată în noiembrie 2020 nu este prevăzută implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, demararea unei reforme viabile în sistemul organelor anticorupție, dar și asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese a judecătorilor și procurorilor, scrie jurnal.md.

Totodată, în strategie lipsește elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica.

„Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a menționat Maia Sandu.

Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 a fost votată de 49 de deputați PSRM și platforma „Pentru Moldova”. Platforma DA și PAS nu au susținut proiectul.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata