Maia Sandu: „Armata trebuie să fie dotată ca, în cazul unui conflict, să ne poată apăra. Guvernarea trebuie să contribuie la acest obiectiv”
”Dnul Macron a vorbit despre inițiativa pentru pace a Uniunii Europene care este un mecanism relativ nou și în cadrul acestui mecanism R.Moldova va primi o asistență de 40 de mln de euro care vine nu imediat. Această sumă este pentru o perioadă mai îndelungată. Și în cadrul acestui sprijin, noi vom beneficia de ajutoare, echipamente non-letale, care se referă de exemplu la asistența medicală pentru armată, tot felul de alte lucruri. Trebuie să discutăm și de echipamente sau arme letale, dacă aceasta este o posibilitate, dacă putem să obținem această asistență, și mai ales gratis”, a spus Maia Sandu.
Ajutorul anunțat de președintele Franței vine într-o perioadă în care autoritățile moldovene susțin tot mai frecvent că neutralitatea țării trebuie apărată, mai ales în condițiile în care la granița R.Moldova este război. Banii oferiți vor dubla bugetul militar al R.Moldova.
”Noi nu intenționăm să pornim război împotriva cuiva, dar suntem o țară cu neutralitatea în Constituție asta înseamnă că noi singuri trebuie să ne purtăm de grijă. Republica Moldova este o țară pașnică, asta se referă și la conducerea țării, și la cetățenii R.Moldova. Nu facem parte din niciun bloc militar ca să putem să contăm pe ajutorul cuiva. O să facem totul ca să nu ne confruntăm cu un conflict, dar în cazul unei agresiuni, noi cu toții ne așteptăm ca armata să ne apere. Ori, realitățile din armata noastră nu sunt cele mai pozitive. Armata trebuie să fie dotată cu toate mijloacele ca să ne poată apăra. De aceea, guvernarea trebuie să contribuie la acest obiectiv ca să asigurăm lucrurile elementare de care are nevoie armata”, a menționat șefa statului la RFI.
În ceea ce privește soluționarea problemei transnistrene și aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană, Maia Sandu afirmă că ”pentru moment sarcina noastră este să protejăm oamenii, să nu admitem destabilizarea situației, să nu admitem provocări și asta facem. E cel mai important lucru. Sarcina de bază e să menținem pacea. În rest, evident că vom continua discuțiile pe celelalte dimensiuni. Anumite procese economice se schimbă din cauza războiului din Ucraina. Noi sperăm că anumite procese și fluxuri financiare să devină mai transparente”.
”Și eu chiar sper că oamenii noștri de pe malul stâng vor aprecia posibilitatea nouă care apare – integrarea europeană. Sunt sigură că ei își doresc, la fel ca cei de pe malul drept, să trăiască într-o țară unde existe suficiente oportunități economice pentru oameni, o țară unde le sunt respectate drepturile, unde statul este suficient de puternic ca să presteze servicii de calitate, ca să asigure securitate. Noi ne dorim același lucru, chiar dacă de foarte mult timp avem această situație în care instituțiile constituționale din R.Moldova nu pot ajunge la acești cetățeni. Dar sunt optimistă că oamenii de acolo vor susține obiectivul nostru de integrare europeană”.
Vă așteptați la noi provocări în stânga Nistrului sau în autonomia găgăuză? ”Știu că trebuie să fim vigilenți și încercăm să monitorizăm situația. Nu am informații de la instituții care ar confirma că există niște riscuri”, a punctat Sandu.
Dar ce spune președinta despre o eventuală criză energetică, în toamnă? ”Nu știm care vor fi acțiunile Gazprom-ului. Avem un contract, dar știm că există anumite riscuri pentru acest contract în situația în care Gazpromul insistă că ar fi existat niște datorii, acumulate din 1994, până acum și neplătite de R.Moldova. Noi spunem că nu recunoaștem aceste datorii sau vrem cel puțin ca ele să fie confirmate înainte să avem o discuție pe aceste datorii”. ”Dar pentru că există această dispută, există și riscul că, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom poate fi anulat, atunci evident va trebui să cumpărăm din altă parte. Știu că Guvernul se gândește la unele alternative. Poate reușește să facă și niște achiziții de rezervă, așa cum prevede proiectul de lege care încă nu a fost aprobat, dar care presupune un anumit volum de gaze care să fie stocat pentru situații de urgență”, a mai declarat Maia Sandu într-un interviu la RFI.