Maia Sandu: „Cred că în fiecare localitate, oamenii au nevoie de două lucruri importante: locuri de muncă bine plătite și servicii de calitate”

„Ziua de 1 februarie, când celebrăm Ziua autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, este un prilej bun pentru a discuta despre situația din acest segment dar și perspectivele de viitor. Acum un an, la Congresul Autorităților Publice Locale semnam acordul de colaborare între Președinție și Administrația Publică Locală.

Atunci îmi exprimam convingerea că țara noastră va fi prosperă doar atunci când schimbarea în bine va fi simțită în fiecare sat și în fiecare oraș. Oamenii așteaptă rezultate concrete de la cei pe care iau ales să le conducă localitatea. Rezultatele le pot oferi doar autoritățile publice locale eficiente.

Eu cred că în fiecare localitate, oamenii au nevoie de două lucruri importante: locuri de muncă bine plătite și servicii de calitate. Trebuie să spunem foarte deschis că dincolo de orașele mari, avem puține localități în țară care au reușit să asigure locuri de muncă prin dezvoltarea afacerilor. Bineînțeles condițiile sunt diferite de la localitate la localitate, unele sunt amplasate geografic decât altele, de asemenea economia de scală face diferența, dar în toate este nevoie de locuri de muncă.

Oricât de dificil ar fi trebuie să ne asigurăm că obiectivul locurilor de muncă este asigurat în fiecare localitate. Pentru îmbunătățirea serviciilor publice trebuie să îmbrățișăm tehnologiile informaționale ș să facem investiții pentru modernizarea infrastructurii.

Cu toții am observat că în ultimele decenii s-au alocat puține resurse pentru modernizarea și întreținerea infrastructurii în majoritatea localităților. Trebuie să recunoaștem că cele mai multe surse au fost alocate inechitabil de către puterea centrală, iar o parte din aceste resurse au fost furate sau au fost furate sau irosite de către puterea locală.

Noi ne dorim să avem o economie puternică care să genereze venituri și să ajute la îmbunătățirea infrastructurii și a localităților. Trebuie să folosim cu maximă experiență toate oportunitățile de finanțare externă”, a declarat Maia Sandu.

Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală este sărbătorită pe 1 februarie și a fost instituită la inițiativa (Congresul Autorităţilor Locale din Moldova) prin Hotărârea Guvernului nr.75 din 08.02.2012 întru recunoașterea importanței și valorii persoanelor care activează în domeniul APL.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata