Maia Sandu, despre decizia de a obliga profesorii să se testeze: „E corectă”

Președintele Maia Sandu consideră „o decizie corectă” hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile. În cadrul unei emisiuni de la Pro TV, șefa statului a menționat că „e firesc ca aceste teste să le plătească cei care nu vor să se vaccineze, nu cei care se vaccinează”.

 

„Profesorii care nu sunt vaccinați, și este foarte important să facem această precizare. Eu consider că este o decizie corectă, pentru că se oferă vaccin și eu îi îndemn pe toți să se vaccineze pentru că situația este complicată și în fiecare zi auzim cazuri foarte grave, când oameni sănătoși acum zece zile, își pierd viața, oameni de o vârstă medie, deci, nu vorbesc despre oamenii care sunt la o vârstă foarte înaintată, dar și acolo trebuie să luptăm pentru viața cetățenilor.

Aici, în cazul educației, vorbim în primul rând despre sănătatea copiilor și asta este preocuparea majoră a statului. Prima parte este să ne asigurăm că copiii în școală nu sunt în pericol, iar asta presupune ca maturii să se vaccineze. E firesc ca aceste teste să le plătească cei care nu vor să se vaccineze, nu cei care se vaccinează. Trebuie să știm că sunt sume foarte mari care se cheltuie pe tratarea oamenilor de Covid. Cu cât mai mari sunt aceste sume, cu atât mai puțin rămâne pentru celelalte categorii de bolnavi”, a menționat Maia Sandu.

Decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Sursa: Unimedia

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata