Maia Sandu, despre majorarea pensiilor: „Noi avem astăzi opt sute de mii de oameni care lucrează şi şapte sute de mii de pensionari”

Maia Sandu declară că în Republica Moldova există aproximativ opt sute de mii de oameni care muncesc şi circa şapte sute de mii de pensionari. Din acest considerent, pensionarilor nu li se pot achita pensii mai mari decât în prezent. În cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, şefa statului a accentuat că pentru creşterea pensiilor trebuie să avem mai multe contribuţii în fondul social şi mai mulţi oameni care lucrează în ţară.

(Maia Sandu, președintele Moldovei)

„Foarte multă lume se întreabă de ce nu aţi majorat pensiile mai mult decât le-aţi majorat? Noi avem astăzi opt sute de mii de oameni care lucrează şi şapte sute de mii de pensionari. Am ajuns la un coraport care este foarte defavorabil pensionarilor. În mod normal ar trebuie să avem patru oameni care muncesc ca să putem achita pensia unui pensionar. Din contribuţiile a patru oameni poţi să dai o pensie bună, dar atunci când suntem aproape la egal este foarte complicat şi de asta noi trebuie să reuşim să dezvoltăm economia”.

Cât ţine de pensia anticipată, Maia Sandu afirmă că aceasta este un drept al cetăţeanului.

 (Maia Sandu, președintele Moldovei)

„Dacă omul are 39 de ani de contribuţii, nu contează ce vârstă are, dacă vrea să iasă la pensie, iese. Pensia îi este calculată în funcţie de contribuţiile pe care le-a avut. Pentru femei e 36,5 ani, iar ulterior va creşte până la 37. Este o formă echitabilă pentru cei care au stagiu de muncă şi vor să se pensioneze mai devreme. Nu este o facilitate pentru buget, dar este un drept al cetăţeanului şi un drept pe care-l asigurăm”.

Recent, deputaţii PAS au aprobat o lege care prevede introducerea pensionării anticipate pentru stagiu lung, păstrarea formulei de majorare a vârstei de pensionare şi modificarea formulei de indexare a pensiilor.

Asta mai înseamnă că de la 1 ianuarie, 2022, va intra în vigoare şi pensionarea anticipată pentru stagiu lung, aşa numita „pensie pentru carieră lungă”.

Urmărește și
1 Comentariu
  1. Arsene spune

    Care va fi stajiul de cotezare la care se va putea pensiona omul?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata