Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate: „Situația de la Calea Ferată este una dramatică”

Președintele Maia Sandu convocat astăzi CSS pentru a pune în discuție un subiect urgent și important care afectează mii de oameni și economia țării, și anume situația de la Calea Ferată din Moldova.

 

Informațiile prezentate în cadrul ședinței de azi arată că situația este dramatică. Conducerea CFM a dus întreprinderea conștient pe calea falimentului, prin scheme de corupție, achiziții trucate, acțiuni de fraudare și de sustragere în proporții deosebit de mari.

 

Corupția și administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt cauza neplății salariilor angajaților. În timp ce un grup de hoți fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7 mii de oameni nu și-au primit salariile de mai bine de 4 luni. În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-și întreține familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetățenilor.

 

În cadrul CSS s-a convenit asupra câtorva lucruri care trebuie întreprinse urgent:

Agenția Proprietății Publice (APP) să prezinte CSS, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și prioritizarea plăților salariilor.

Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.

Guvernul (APP) să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, reieșind din performanța proastă și managementul defectuos din ultima perioadă.

Agenția Proprietății Publice să organizeze un concurs transparent și corect pentru selectarea noului director general al CFM.

CNA să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție; Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.

CFM să implementeze imediat recomandările Curții de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie, 2020, a recomandat președintele țării.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata