Maia Sandu insistă pe retragerea trupelor ruse din Transnistria, dar și evacuarea armamentului din Cobasna

Președintele Maia Sandu susține că este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit șefului statului, este nevoie de un plan concret cu privire la procesul de reintegrare, cu obiective foarte clare. La fel, Maia Sandu a insistat pe retragerea trupelor ruse, dar și evacuarea armamentului din Cobasna, potrivit Deschide.md.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Maia Sandu declarat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată în mod pașnic, cu respectarea integrității teritoriale și în condițiile unui stat funcțional: „Orice soluție trebuie să păstreze funcționalitatea statului R.Moldova”.

Vorbind despre retragerea trupelor ruse, președintele a menționat că în perioada mandatului lui Igor Dodon, „nu s-a prea spus poziția oficială a R.Moldova și anume că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului”.

Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R.Moldova. Am auzit care este poziția Rusiei care, din păcate, nu s-a schimbat. Pe lângă aceasta, mai avem problema armamentului din Cobasna care reprezintă un pericol și sper că o să putem să ajungem la o înțelegere destul de repede, așa încât să putem lichida destul de repede acel armament și să nu existe acel pericol pentru localitățile din jur, pentru că pericolul este foarte mare”, a spus ea.

În ce privește formatul de negocieri „5+2”, Maia Sandu a menționat că este nevoie de o „abordare nouă”.

Să nu ne preocupăm de rezolvarea a doar anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar, ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar. Pașii mici nu au reprezentat niște pași care duc spre reintegrare… Noi avem nevoie de o strategie care să fie împărtășită la nivel de societate privind procesul de reintegrare și care sunt etapele acestui proces. Obiectivul final să fie foarte clar – reintregirea țării și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii R.Moldova”, a punctat ea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata