Medici: „Tulpina britanică de Covid-19 a ajuns și-n țara noastră”

Dublarea cazurilor de COVID-19, inclusiv a formelor grave ale infecției, atestate în ultimile zile sunt indicatori ai faptului că în Moldova a ajuns noua tulpină britanică a virusului. Concluzia le aparține medicilor de la noi și a fost făcut în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, unde aceștia au tras un nou semnal de alarmă, reiterând că pandemia rămâne încă la fel de periculoasă.

„Totuși, noi presupunem că ar fi și tulpina nouă din Marea Britanie, pentru că în ultimul timp, în lista de cetățeni care sunt atât examinați la noi, Centrul COVID, cât și în instituțiile private, tot mai mulți cetățeni sunt cei veniți din Marea Britanie. Ar putea fi și aceasta o ipoteză, dacă doriți. Și faptul că nu atât dublarea numărului de cazuri, cât formele grave s-au mărit ar conduce la faptul că avem tulpina britanică”.

Astfel, cum noua tulpină nu poate fi depistată în laboratoarele din țară, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au expediat deja probe în străinătate pentru a verifica prezența noii tulpini.

Totodată, potrivit specialiștilor, doar imunizarea a 70% din populația țării ar putea pune capăt pandemiei de COVID-19.

„Eu sper că noi, ajungând la acest nivel de vaccinare optim de 50-70%, noi deja ne vom simți mai liberi. Luând și exemplul României, care a demonstrat că odată ce au fost vaccinați mai mult de 90% din personalul medical, iar rata îmbolnărilor, spitalizărilor, cazurilor grave a scăzut, popoulația va putea fi mai sigură pe sine”.

Cu toate acestea, amintim că, săptămâna trecută, președintele Maia Sandu a declarat că vaccinurile promise țării noastre pe platforma COVAX continuă să întârzie, cel mai optimist termen fiind sfârșitul lunii februarie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata