Ministrul Energiei: Contractul cu Centrala de la Cuciurgan va fi renegociat

Chișinăul va încerca să obțină, în timpul apropiat, un preț mai mic de achiziție al energiei electrice, în raport cu tariful actual. Cel puțin asta reiese din declarațiile lui Victor Parlicov, care, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei, a spus că, în acest sens, autoritățile competente din Moldova vor încerca să renegocieze contractul cu Tiraspolul, privind prețul de achiziție al energiei electrice de la Centrala Cuciurgan. 

„Cu certitudine nu se pune discuția ca să nu scadă. Deci, nici nu se discută un scenariu de majorare. De discută doar scenariul de reducere a prețuirilor. Altă întrebare este, cât de mult vom putea merge în jos cu aceste prețuri?”, a menționat Victor Parlicov.

Cu toate acestea există și un dar, mai zice ministrul, potrivit căruia, în cazul rezilierii contractului cu Gazprom, Chișinăul va trebuie să gestioneze criza energetică din regiunea transnistreană.

„Dacă ne uităm cât de facto se plătește și cum funcționează regiunea transnistreană, ne dăm seama că un preț corect, un preț de piață, la ziua de astăzi, pentru gaze, această regiune nu și-l poate permite. Atunci, trebuie să luăm în calcul și consecințele rezilierii unui asemenea contract. Și aici am vrut să ajung. Teoretic, da, e posibil de reziliat contractul cu Gazprom, dar vor fi niște consecințe pe care tot malul drept le va absorbi”, a mai spus Parlicov.

Anterior, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un consens în privința asigurării securității energetice a celor două maluri, la începutul lunii decembrie 2022. Astfel, în urma negocierilor s-a decis că Moldovagaz oferă regiunii transnistrene toate cele 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi livrate de concernul rus Gazprom Moldovei, în timp ce malul drept va utiliza gaze din stocurile acumulate. În schimb, Chișinăul a obținut un contract de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 73 dolari/MW.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata