Nicolae Furtună: „Lumea are o atitudine habarnică”

Creșterea numărului de cazuri COVID-19 în Moldova este cauzată în mare parte de neglijența populației, care continuă să aibă o atitudine habarnică față de cerințele de protecție impuse de către autorități. Declarația îi aparține șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună și a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TVR.

„În aspect comportamental, noi suntem departe de exemplu. Noi suntem departe de exemplu. La protecția individuală, nu tragem atenție. La ieșirea în stradă, nu tragem atenție. La ieșirea în transportul public, nu suntem vigilenți. În genere, la comportamentul nostru, avem o atitudine habarnică. Și asta eu o spun fiind gata chiar de câteva ori să o mai repet. Suntem habarnici în raport cu propria sănătate și asta este partea gravă a lucrurilor.”

Întrebat însă dacă vina este doar a cetățenilor și nu și a autorităților, Furtună a explicat că în Moldova se investește mult în lupta de combatere a pandemiei.

„ –Nu ar fi o soluție să testăm mai mult zilnic? –Ar fi o soluție și o să testăm. Noi am mai fortificat capacitățile de laborator, am mai achiziționat niște utilaje de laborator care mai automatizează lucrurile și ultima partidă de teste cumpărare este de o durată mai mică scurtă de procesare. Dar comportamentul nostru dă peste cap testele. Noi astăzi testăm și este negativ, dar ne comportăm astfel și încât mâine vom fi pozitivi sau poimâine.”

Una peste alta, Nicolae Furtună a făcut și o declarație controversată, una în care a declarat că până în prezent, din numărul total al celor decedați din cauza coronavirusului, 99% au fost persoane care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur, oameni care se chinuiau.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata