Nicu Popescu: „Integrarea europeană a Republicii Moldova este misiunea vieții mele”

Lucrul meu pentru integrarea europeană a Republicii Moldova continuă din alte poziții. O spune fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care a plecat din funcție în ianuarie 2024. Fostul șef al diplomației moldovenești spune că integrarea europeană a Republicii Moldova este misiunea vieții sale și va continua să depună eforturi în acest sens, chiar dacă nu mai deține nicio funcție guvernamentală, notează IPN.

Fostul vicepremier Nicu Popescu spune că deși a plecat de la șefia Ministerului de Externe, prioritatea sa rămâne integrarea europeană a Republicii Moldova. Popescu spune că Republica Moldova are șansa istorică de a avansa semnificativ în procesul eurointegrării, iar toată societatea trebuie să-și consolideze eforturile în jurul acestui deziderat.

„Dorința mea de a contribui la integrarea europeană a țării noastre este o misiune personală asupra căreia lucrez de peste 20 de ani. Încă în perioada 2000-2001 eu am creat un site dedicat integrării europene. Efortul, investiția, dorința de a contribui la integrarea europeană este misiunea vieții. Rămân în continuare implicat în acest proces, iar doamna președintă Maia Sandu este șansa noastră istorică de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Lucrul meu pentru integrarea țării în UE continuă din alte poziții”, a spus ex-vicepremierul Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Nicu Popescu spune că susține cu fermitate referendumul republican privind introducerea vectorului european în Constituție. Ex-vicepremierul spune că în acest sens este lansată și inițiativa „Cetățeni pentru Europa”, care are scopul de a promova ideea integrării europene.

„Lansăm o inițiativă civică cu mai multe personalități din diferite domenii, nu doar din domeniul guvernamental sau al societății civile. Lansăm inițiativa care se cheamă „Cetățeni pentru Europa”. Îi invităm pe toți cei cărora le pasă de viitorul țării să ne consolidăm eforturile, să promovăm aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Ferma mea convingere este că Europa ne unește pe toți, indiferent de limba vorbită sau etnie. Și rușii, și ucrainenii, și bulgarii din Republica Moldova își doresc să trăiască în pace, își doresc o țară care le asigură libertățile, prosperitate. Dacă ne uităm în jur, vedem că doar integrarea europeană  ne poate asigura capacitatea de a ne păstra aceste libertăți”, a mai spus fostul viceprim-ministru Nicu Popescu.

Nicu Popescu a deținut funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în guvernele conduse de Maia Sandu, Natalia Gavrilița și Dorin Recean. Ex-ministrul de Externe și-a dat demisia la 24 ianuarie 2024 invocând motive personale.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata