Nord Stream 2: Acord între Washington și Berlin. Conducta de gaz va ocoli Ucraina

S-a găsit un compromis între Statele Unite și Germania cu privire la gazoductul Nord Stream 2. Washington și Berlin au anunțat un acord pentru soluționarea litigiului care li s-a opus de câțiva ani cu privire la acest proiect. Conducta de gaz se află într-adevăr în centrul unei bătălii geopolitice și economice între Rusia, europeni și Statele Unite.

Președintele SUA Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel s-au angajat, de asemenea, să încerce să compenseze pierderile pentru Ucraina, care va fi privată de o parte din tranzitul de gaze din Rusia prin Nord Stream 2.

Cele două țări pledează, de asemenea, pentru ca gazul să continue „tranzitul prin Ucraina după 2024”, termen limită prevăzut în prezent într-un acord cu Rusia. „Germania se angajează să își folosească toată pârghia pentru a facilita o prelungire cu încă zece ani” a acestui acord de tranzit și va numi „un trimis special care să susțină aceste negocieri” până la 1 septembrie, potrivit declarației comune.

Liderul german a promis în special Statelor Unite să „creeze” pe termen lung un „fond verde de un miliard de dolari” pentru „sprijinirea tranziției energetice a Ucrainei”, o donație inițială de la Berlin de 150 de milioane de euro.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata