Novac: „Unele urme ale răpirii lui Ceaus duc și la Președinție”

S-a constatat implicarea structurilor de stat ale Republicii Moldova în răpirea ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Această constatare a fost făcută de membrii Comsiei parlamentare de anchetă pe acest caz, a anunțat deputatul socialist, Grigore Novac. El susține că unele urme ale acestei răpiri duc și la Președinție.

În ianuarie, 2021, Președintele Maia Sandu a promit de la Serviciul de Informații și Securitate o notă informativă pe cazul lui Nicolae Ceaus, care era în vizorul serviciilor secrete moldovenești. Aceată notă a fost prezentată cu doar câteva zile până la vizita la Kiev a Maiei Sandu, unde s-ar fi discutat și cazul lui Nicolae Ceaus. Deputatul socialist, Adrian Lebedinschi, membru al Comisiei de anchetă a răpirii lui Ceaus, susține că SIS îl avea în vizor pe Ceaus de mai mult timp, însă refuză să prezinte orice informație pe acest caz.

Pe teritoriul Republicii Moldova activează reprezentanții mai multor servicii secrete străine, care filează diferite persoane, inclusiv deputați. Afirmația vine de la deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, care susține că a primit o astfel de informație de la o persoană de la Serviciul de Informație și Securitate. El va face o interpelare către SIS și Procuratură, pentru a investiga aceste acțiuni, dar și comportamentul actualei conduceri a SIS, care nu întreprinde măsurile necesare.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco este acuzat că ar fi filat prin metode ilegale deputații din Comisia de anchetă în cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Acuzația vine din partea membrului acestei Comisiei speciale, deputatul Adrian Lebedinschi, care a afirmat că Esaulenco a avut acces, prin metode necunoscute, la toate rapoartele interne, secrete, ale Comisiei de investigație.

Doi dintre răpitorii lui Nicolae Ceaus, reprezentanți ai serviciilor speciale ucrainene, au locuit vizavi de clădirea direcției municipale a Serviciului de Informație și Securitate, a anunțat deputatul Grigore Novac, membru al Comisiei parlamentare de anchetă pe acest caz. El a mai afirmat că reprezentanții SIS au încercat să șteargă mai multe urme de la locațiile unde s-au aflat membrii comandoului ucrainean. În răpire au fost implicați reprezentanții ai Spionajului militar din Ucraina, a afirmat deputatul.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata