Deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au o legătură tot mai strânsă cu judecătorii Curţii Constituţionale. Dacă se votează o lege, există de fiecare dată şi contestatari care cer ba interpretarea Constituţiei, ba legalitatea deciziilor. Sesizările vin una după alta la Curtea Constituţională, iar recordul absolut de solicitări a fost doborât în 2020.
De la începutul anului 2021, deputaţii şi fracţiunile parlamentare s-au adresat de 22 de ori Curţii Constituţionale. În două cazuri s-a cerut interpretarea Constituţiei, iar în celelalte 20, controlul de constituționalitate şi constatarea circumstanțelor care justifica dizolvarea Parlamentului.
Experţii au şi o explicaţie. Principala cauză ar fi votarea la pachet a unor legi, fără ca unii deputaţi să cunoască detaliile. De aceea, parlamentarii cer apoi ca altcineva să le repare greşelile.
Celelalte instituţii cu drept de sesizare la Curtea Constituţională au fost mai liniştite. În 2021, trei judecători au făcut sesizări, altele două au venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi o sesizare a fost depusă de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.