OFICIAL/ Viktor Orban, numit premier al Ungariei pentru a cincea oară

Adunarea Națională a Ungariei l-a reales luni pe Viktor Orban în funcția de prim-ministru pentru încă patru ani. 133 de deputați ai parlamentului unicameral au votat pentru încredințarea liderului partidului FIDES cu al cincilea mandat, în timp ce 27 au votat împotrivă.

La alegerile parlamentare din 3 aprilie, coaliția condusă de Orbán cu creștin-democrații a obținut o victorie zdrobitoare, câștigând 135 din 199 de locuri. În numele președintelui republicii, la începutul lunii mai, Orban a început să formeze un nou cabinet de miniștri și și-a prezentat componența săptămâna trecută. Imediat după votul din parlament, noul șef al guvernului, care urmează să împlinească 59 de ani pe 31 mai, a depus jurământul.

Cu o zi înainte, din cauza opoziției Ungariei, miniștrii de externe ai 27 de țări UE nu au reușit să cadă de acord la Bruxelles asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include un embargo asupra importului de petrol rusesc, precum și includerea pe lista neagră a Patriarhul Kiril.

„O imagine a unui deceniu de război se desfășoară în fața ochilor noștri”, a declarat prim-ministrul ungar într-un discurs în parlament. Viktor Orban consideră că invazia Ucrainei de către Rusia va avea consecințe extrem de grave pentru întreaga Europă și „va reprezenta o amenințare constantă la adresa securității țării sale”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata