Zelenski: „Ucraina are nevoie ca eroii săi să rămână în viață”

Peste 260 de soldați ucraineni, inclusiv 53 răniți, au fost scoși din uzina Azovstal și predați pe teritoriul autoproclamatei Republici Donețk. Această informație a fost confirmată la Kiev, dar s-a precizat că toți, după ce le-au acordat asistență medicală, se vor întoarce acasă „în cadrul procedurii de schimb de prizonieri”. În același timp, nu se cunoaște numărul personalului militar rămas la Azovstal. Potrivit experților, numărul lor poate varia de la câteva sute la 1.000 de persoane. Presa rusă a pus numărul la două mii.

După finalizarea evacuării, autoritățile ucrainene au anunțat că misiunea luptătorilor Azov, care au ținut apărarea uzinei timp de 82 de zile, a fost finalizată. În discursul său de peste noapte, președintele ucrainean a mulțumit Crucii Roșii și ONU pentru facilitarea negocierilor de încetare a focului și evacuare. Vladimir Zelenski a remarcat că, în această zi dificilă, ca întotdeauna, autoritățile au fost ghidate de un singur principiu – Ucraina are nevoie de eroi în viață.

Luptele de la Azovstal din devastatul Mariupol au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în timpul invaziei ruse de aproape trei luni. Majoritatea civililor care se refugiaseră în uriașa fabrică din epoca sovietică au fost evacuați de acolo la începutul lunii mai. În același timp, Kievul își revendică succesul în nord-est, unde batalionul de apărare a contraatacat și a împins forțele rusești de la Harkov până la graniță.

Între timp, luptele în Donbass continuă. Partea ucraineană revendică cel puțin 10 victime civile ca urmare a bombardamentelor rusești asupra Severodonețk și Lysichansk.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata