ONG: Numărul secțiilor de votare de peste hotare trebuie mărit

Numărul secțiilor de votare peste hotare urmează a fi suplimentat. Aceasta este concluzia Notei de poziție cu privire la constituirea secțiilor de votare din străinătate, ce urmează a fi deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, 2021, expediată de către Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte în adresa Comisiei Electorale Centrale  și a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În funcție de rezultatele finale ale înregistrării prealabile, care se încheie pe 26 mai 2021, se recomandă MAEIE și CEC să reevalueze oportunitatea menținerii a 5 secții de votare (una în Grecia și patru în Federația Rusă) și constituirea a 19 secții de votare noi: 6 – Italia, 3 – Marea Britanie, 2 – Franța, 2 – Germania, 2 – Statele Unite ale Americii, 1 – Irlanda, 1 – Portugalia, 1 – Luxemburg și 1 – Finlanda, se arată într-un comunicat al organizației.

Analiza comparativă a cheltuielilor suportate de autorități la deschiderea secțiilor de votare din străinătate la scrutinele electorale precedente, a arătat că bugetul alocat nu a fost vreodată consumat integral. La scrutinul prezidențial din 2020 din cele 11,66 mln. lei alocate au fost consumate 82,55%. Excedentul de 2 mln. lei rămas după organizarea și desfășurarea votului peste hotare în cadrul alegerilor prezidențiale organizate în 2 tururi, arată că suma estimată de 11,28 mln. lei este una mai mult decât suficientă pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în toate cele 150 de secții de votare din străinătate planificate a fi deschise de către CEC pentru scrutinul din 11 iulie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata