ONU: Sărăcia și foametea, mai grave decât COVID

Consecinţele indirecte ale pandemiei de coronavirus depăşesc impactul direct al COVID-19 în cele mai fragile ţări ale lumii, a avertizat coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare în faţa Consiliului de Securitate al organizației. Efectele sunt mai ales de ordin economic – scăderea preţurilor la materiile prime, reducerea remitenţelor, perturbările comerţului şi măsurile de izolare îngreunând supravieţuirea, mai ales în cazul muncitorilor zilieri şi al femeilor.

„Efectele indirecte ale crizei vor fi mai multă sărăcie, speranţă de viaţă mai scăzută, mai multă foamete, mai puţin educaţie şi o mortalitate infantilă mai ridicată”

Coordonatorul ONU a mai subliniat că ţările sărace au fost puternic lovite de impactul pandemiei asupra serviciilor de educaţie şi de sănătate, populaţiile acestor state fiind foarte vulnerabile la maladii precum rujeolă, malarie şi tuberculoză.

De asemenea, virusul Covid ar putea duce la pierdere încrederii în instituţiile publice și instabilitate, dacă oamenii consideră că autorităţile nu au gestionat bine epidemia sau nu au acţionat transparent.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata