Parchetul European și-a început activitatea. Laura Codruța Kovesi a lansat deja prima investigație de corupție

Parchetul european este acum o realitate. Se deschide un nou capitol în lupta împotriva criminalității transfrontaliere în UE. Românca Laura Kövesi a fost cea care a lansat marți acest nou corp la Luxemburg, pe care ea îl va conduce.

Parchetul va putea investiga și urmări penal infractorii din statele membre care au aderat la sistem. El va acționa din capitala Luxemburgului și independent de autoritățile judiciare naționale.

(Laura Kovesi, Procurorul General European)

„Am deschis astăzi prima noastră investigație. Acest prim caz a venit din Germania și Italia. După aceea, procurorii adjuncți își vor continua investigațiile. Prin urmare, suntem pregătiți să urmărim penal infracțiunile care intră în jurisdicția noastră”.

Procuratura nu este încă finalizată. Guvernul eurosceptic sloven încă nu și-a desemnat reprezentantul în noul organism. Pentru Laura Kövesi, această întârziere este un semn al lipsei de cooperare din partea Sloveniei, care este membru al procuraturii comune.

Cinci state membre ale Uniunii Europene: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia și Danemarca au decis să nu participe la parchetul european. Comisia Europeană solicită acestor capitale să se alăture acestui organism, cu atât mai mult cu cât, în ​​următorii câțiva ani, aproape 1800 miliarde de euro vor fi injectați în economia europeană pentru a relansa activitatea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata