Persoana datorită cui – sau din cauza cui – lumea de astăzi arată exact așa, și nu altfel: Mihail Gorbaciov, la 90 de ani

Persoana datorită cui – sau din cauza cui – lumea de astăzi arată exact așa, și nu altfel: Mihail Sergheievici Gorbaciov împlinește 90 de ani.

Unul dintre cei mai renumiți politicieni ai timpului nostru, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și deținător de zeci de premii, premii și titluri onorifice, o persoană al cărei nume este asociat cu schimbarea de la o epocă istorică la alta. I se mulțumește pentru eliberare și este acuzat de prăbușirea unei țări uriașe și transformarea ei în haos.

În Occident, în special în țările europene din fostul lagăr socialist, primul și ultimul președinte al Uniunii Sovietice rămâne un eliberator, un simbol al unei vieți noi, cu siguranță mai bune. Acasă însă, speranțele pentru un „nou și tânăr” care a dat mâna cu muncitorii și nu s-a sfiit de problemele sensibile a dat curând loc de dezamăgirii, iar astăzi, în Rusia, Mihail Gorbaciov este perceput în mod semnificativ diferit față de cel din străinătate. Mai mult, pretențiile la ultimul lider al URSS sunt exprimate din toate părțile spectrului politic.

Moderația – sau, în opinia altora, lipsa de inimă – a reformelor echipei Gorbaciov a condus la faptul că președintele nu avea aliați la momentul potrivit. Reformele nu au ajutat să facă față situației economice dificile. Drept urmare, lovitura organizată de adversarii conservatori ai lui Gorbaciov s-a transformat într-o victorie pentru adversarii săi liberali.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata